• Cindy

Wat kost een reis?

Bijgewerkt: 2 nov 2019


Supertof, een camperreis maken, maar wat kost zoiets nou eigenlijk?


Vervoer


De camper is één van de hoogste uitgaven. Een complete camper kost als snel tussen de €10.000 en €50.000, afhankelijk van het merk en de leeftijd. Een voordeel is wel dat een camper aardig zijn waarde behoudt zodat je bij terugkomst het grootste gedeelte van het aankoopbedrag terug krijgt. Reizen voor een langere periode vraagt iets meer van een camper dan de standaard uitrusting; zonnepanelen om zelfvoorzienend te zijn, een goede accu, een omvormer en veel opbergruimte bijvoorbeeld. Wij hebben onze camper volledig opnieuw gestyled, het is tenslotte je vertrouwde huisje voor de reisperiode. We hebben er relaxte Amerikaanse stoelen ingezet, een draaiplateau, een verschuifbare tafel, stoelen met geïntegreerde gordels, een extra dakraam, zonnepanelen, een ventilatiesysteem en camera’s. Je wilt op reis geen problemen dus laat je de camper motorisch goed nakijken voor vertrek. Toch maar vast even de banden en de filters vervangen omdat je weet dat je veel kilometers gaat maken. Wij gingen bij de koop van onze camper ervan uit dat we nog €1000 tot €2000 euro kwijt zouden zijn aan het in orde maken (dit werd trouwens iets meer 😉😆). Het zijn allemaal extra kosten waar je rekening mee moet houden in je begroting.Let's sleep here!


Op reis kun je de overnachtingskosten zo hoog of laag maken als je zelf wilt. Er zijn meer dan genoeg wildplekken en gratis camperplekken. Je zou eigenlijk heel de reis gratis kunnen overnachten. Je kunt er ook voor kiezen om op campings of betaalde camperplaatsten te staan. Op park 4 night staat bij elke plek wat de kosten zijn zodat je van tevoren al een goede inschatting kunt maken van wat je kwijt zult zijn.

Donuts van de Lidl


De Lidl zit werkelijk overal in Europa. Je kunt daarom erg goedkoop je boodschappen (en mijn grote verslaving: vanille donuts 🍩😋) halen in het buitenland. Wist je trouwens dat het assortiment van de Lidl aangepast is per land? Zo zijn de vanille donuts in Spanje anders dan in Nederland en kun je in België geen statiegeldflessen inleveren. Unieke inside information hier 😂.


Ook heb je veel lokale markten en kun je op sommige plekken groente en fruit langs de weg kopen. Ook hierbij geldt, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Wij waren per week ongeveer evenveel kwijt aan boodschappen als in Nederland. In het begin iets meer omdat we een soort vakantiegevoel hadden. Lekkere dingen mee en makkelijk eten. Na verloop van tijd (lees: een hartaanval bij het zien van de uitgaven 😂) namen we hetzelfde uitgavenpatroon aan als thuis.


Wassen

Wij gingen wekelijks naar de wasserette maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles op de hand te wassen. Een wasserette kost gemiddeld een euro of 8 voor 15 kilo en een euro per 10 minuten drogen.

Wij hebben geen kinderen maar varkentjes en kwamen om in de was. Als varkentje loop je namelijk niet om een modderpoel heen, maar ga je er in liggen.


Beddengoed vond ik onwijs onhandig (lees: niet te doen) en omdat een 15 kilo wasmachine niet heel veel duurder is dan 10 kilo, gooide ik lekker alles erin en betaalde dan graag 2 euro meer.

Was-vrije avonden zijn zeker geld waard en daarbij word ik gewoon heel blij van net gewassen beddengoed 😍.

Tol, vignetten en milieustickers


Tolwegen hebben wij alleen in Marokko en Italië gereden. In beide landen zijn de wegen zo slecht dat je graag tol betaalt voor een weg waar je niet je aandrijfas aan gort rijdt door een krater in het wegdek.

Per ongeluk zijn wij door de Mont Blanc tunnel gereden 🙈. Deze kost 60(!!!) (Wat?😲 Ja echt) euro en daarvoor krijg je echt geen extra mooie beleving. Het is gewoon een extreem dure, saaie, grijze, lange (11.6 km), stomme tunnel, waarbij je ook nog geflitst wordt als je je aan de eerste snelheidslimiet houdt, die ineens is veranderd in een tweede snelheidslimiet, wat niemand ziet omdat iedereen te erg gechoqueerd is van de 60 euro 😂).

Tolvrij rijden is met een camper ideaal. Je rijdt vaak 80 dus een snelweg duurt net zo lang als een tolvrije 80 weg. Je reisduur is accurater op een 80 weg omdat je op de snelweg 1/3 bij je reistijd op moet tellen omdat google maps niet weet dat je maar 80 rijdt. Daarbij zie je veel meer van je omgeving, wat best belangrijk is bij een camperreis.


In principe kun je volledig tolvrij reizen. Vignetten heb je nodig op de snelwegen in Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Bulgarije en Slovenië. Wij zijn met snelwegen vermijden echter nooit over een weg gereden waar dit nodig was (we hebben het althans nooit gezien, maar misschien betekent het niet dat het er ook niet was 🤣) dus ook deze kosten zijn te vermijden.

Een milieusticker kun je nodig hebben in de grote steden in Duitsland (umweltplaket), België, Engeland, Spanje, Denemarken (ecosticker), Hongarije, Zweden, Italië (ZTL) , Noorwegen, Tsjechië, en Frankrijk (ecovignet Crit’air). Ook hier geldt, dit heb je alleen nodig indien je door de betreffende grote steden wilt rijden (wat sowieso geen aanrader is met een camper 🙈).


Brandstof


Wij hebben een reis door 16 landen gemaakt. We hebben 16.000 km gereden en onze camper rijdt ongeveer 1 op 12. Met een gemiddelde dieselprijs van €1.25 kom je dan op €1666 euro.

Verzekeringen


Zodra je met behulp van een aanvraag via het SVB kunt aantonen dat je binnen jaar weer terugkeer naar Nederland, heb je recht op behoudt van je zorgverzekering. Hiervoor kun je dus dezelfde kosten hanteren als nu. Onze camperverzekering (inclusief pechhulp) via het NKC kost €22, het lidmaatschap €70 euro per jaar en de wegenbelasting 172 per kwartaal voor een camper van 2350 kilo.

Gas


In 9 maanden hebben we 3 gasflessen gekocht. De kosten voor propaan verschillen erg. In Nederland betaal je bij Schijndel 37 euro voor een gasfles van 11 kilo en nog 55 euro voor de fles zelf en in Spanje kochten we dezelfde inhoud propaan inclusief fles voor 14 euro. Voor ons was het verbruik nog geen 60 euro in totaal. Wij verbruiken echter weinig gas omdat we de kachel bijna niet aan hebben, de boiler alleen aan zetten wanneer we gaan douchen en geen koelkast op gas hebben. Het gasverbruik zal voor grotere verbruikers een fles per 3/4/5 weken zijn.

Uitjes en extra's


Natuurlijk ga je niet op reis naar de prachtigste plekken om er vervolgens voorbij te rijden. Je wilt de bezienswaardigheden ook wel zien.


Je bent op reis kosten kwijt aan openbaar vervoer naar en in grote steden, aan bezoekjes in attracties, bezienswaardigheden (zoals vulkanen en gletsjers), kermissen, nationale parken (zoals Plitvice in Kroatië 😍) zwembaden, kerken, historische gebouwen, parkeren en overige activiteiten zoals een nachtje in de woestijn in Marokko.


Misschien wil je ook graag uit eten (in Italië moét je natuurlijk pizza en gelato eten) of koop je onderweg kleding, spullen en/of souvenirs. Toeristische attracties vragen de hoofdprijs en daarvoor zul je, naar budget en behoefte, een bedrag moeten reserveren. Je kunt heel slim bezuinigen op kosten door alternatieven te bedenken. Neem in Venetië niet een gondel van €70 euro per half uur, maar laat je over de grachten varen in een Vaporetto, de waterlijnbussen van Venetië. Als je overnacht op de Vesuvius hoef je geen parkeerkosten te betalen en ook bij de Plitvice meren kun je gratis parkeren als je 100 meter verder rijdt dan de aangegeven parking. Het is vaak een kwestie van even verder kijken.Conclusie


Een mooie camperreis kun je al maken vanaf:Dit komt neer op ongeveer €1000 per maand (€12.000 voor een jaar). Extra onvoorziene kosten moet je hier nog bij op tellen en ik ben er hierbij vanuit gegaan dat er geen kosten van woning/opslagbox etc. zijn.

12.000 euro is de budgetvariant, ik zou persoonlijk aanraden om wel iets meer te sparen. Je maakt deze reis misschien maar 1 keer in je leven en het moet wel een mooie relaxte ervaring worden. Letten op elke euro van je budget maakt het iets minder leuk en je beperkt jezelf in dingen. Je gaat keuzes maken op basis van geld i.p.v. gevoel en je bent dan teveel met geld bezig. Dit zou zonde zijn voor de algehele beleving van je reis.

Ik zou zelf aanraden om tussen de 15.000 en 25.000 te sparen.


Tel tenslotte bij deze begroting het bedrag van de aanschaf van de camper op en je hebt een aardige inschatting van de kosten 😁.
731 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven