• Cindy

top 10 mooiste watervallen in Europa


Watervallen behoren wat mij betreft tot de mooiste bezienswaardigheden die er bestaan. De aantrekkingskracht van het water en de weerspiegeling van de omgeving kunnen mij keer op keer verwonderen. Het was voor ons dan ook heel logisch om tijdens onze reis heel veel watervallen te bezoeken. In deze top 10 heb ik de mooiste en indrukwekkendste watervallen beschreven van de 16 landen in Europa die wij bezocht hebben.

Plitvice Jezera Nationaal Park, Kroatië

Beautiful lake at Plitvicka Jezera Kroatie
Plitvice Jezera national park kroatie.

Bovenaan hoort wat mij betreft toch echt Plitvička Jezera oftewel Plitvice Lakes. Dit nationaal park in Kroatië is gewoonweg adembenemend. Het gebied bestaat uit 16 prachtige emerald groen/blauwe meren en 90 prachtige watervallen. Ook vind je hier meerdere grotten, een bos met beren en wolven en staat dit prachtige gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 1979. Je kunt verschillende routes lopen, variërend van 3.5 tot 18 km. Ook varen er bootjes en rijden er bussen door het gebied. Er is een prachtige route uitgezet die je via houten bruggetjes en paadjes door dit enorme gebied leidt. Ticketprijzen voor volwassenen variëren van 8 tot 33 euro (afhankelijk van het seizoen) en kinderen onder de 7 zijn gratis. Tickets zijn vanaf 2019 alleen nog maar online te verkrijgen. Plitvice Jezera is groot (en met een beetje pech druk) dus ga op tijd.

Krka Nationaal Park Bilusica Buk, Kroatië

Wederom een nationaal park in Kroatië. Dit park begint

met een lang stenen kronkelpad naar beneden. Trek platte

schoenen aan anders maak je het jezelf best moeilijk

op dit pad ;-).

Toen wij er waren liep er een ezel met ons

mee maar ik heb geen idee of dit wel de bedoeling was.

Na het kronkelpad kom je langs een klein vervallen huisje en

loop je over een bruggetje. Na het vervolgen van het pad kom je bij een grote houten trap naar beneden.

Hier vind je de Krka waterval. De waterval is 22 meter hoog.


Een super gave bonus hier is de grot. Deze is te vinden naast de trap en is eigenlijk een klein vierkant gat (zie onderstaande foto). Ja, volwassenen passen hier ook doorheen.

entrance secret Krka cave

Wanneer je in dit gat gekropen bent, sta je in een ruimte. In de hoek zie je een smalle grot waar je in kan. Je raadt het al, hier moet je in. Denk trouwens om de vleermuizen, die hangen hier op meerdere plaatsen 😱🦇. In deze grot vind je stalactieten en stalagmieten.

Bij het einde van de grot kom je weer in een open ruimte, deze keer begroeid met bomen en planten. Je kunt hier doorlopen om vervolgens om een gebouwtje heen te lopen. Hier kun je in en vind je oude restanten van een molen. Je kunt door dit gebouwtje lopen om weer buiten te komen. Hier vind je op de heuvel nog een oud hokje in de berg. Ook hier kun je in. Wij hadden geen idee dat dit er allemaal was en belanden per ongeluk (nieuwsgierige man) in de grot. Alles was een totale verrassing en je kunt je voorstellen dat wij ons enorm verwonderd hebben over het per ongeluk vinden van de grot. Op de terugweg zagen we dat de grot gewoon werd aangeduid op een bord maar dat mocht de pret niet drukken. Je kunt een ware ontdekkingstocht beleven bij deze watervallen. Geweldig om de kinderen deze grot ‘per ongeluk’ te laten ontdekken en een onvergetelijk avontuur te laten beleven. Dit gebied is gratis te bezoeken.
Cascades du Hérisson, Frankrijk


In de Jura liggen de prachtige Hérisson watervallen. Dit is een reeks met stroomversnellingen en 7 watervallen, waarvan 2 maar liefst 65 meter hoog zijn. De watervallen liggen verspreid over een route van 7.4 km waar je ongeveer 3-4 uur over doet. Deze route bestaat uit rotspaadjes, bruggetjes en bospaden. Je kunt de Hérisson watervallen op 3 punten bezoeken, vanaf onder (Doucier), vanaf het midden (Bonlieu) en vanaf boven (Fromagerie). Er is maar 1 pad dus je loopt hetzelfde pad ook weer terug (en ziet dan weer nieuwe dingen die je op de heenweg gemist hebt). Het pad is niet toegankelijk met een rolstoel of buggy. Met kinderen is het super leuk om te wandelen omdat je op veel plekken het water in kunt. Je kunt een kinderdrager lenen bij het bezoekerscentrum. De Hérisson watervallen zijn gratis te bezoeken. Bij de onderste parkeerplaats is het betaald parkeren.


Vintgar kloof, Slovenië


De spectaculaire Vintgar kloof ligt in het prachtige Triglav National Park van Slovenië. Deze mooie route leidt je over houten bruggetjes langs een rivier met watervallen en stroomversnellingen. Het water is helder en heeft een prachtige smaragd groene kleur. Het is een geweldige wandeling, waarbij je je ogen uit kijkt en je je geen moment hoeft te vervelen. De natuur is hier wonderschoon. Je kunt betaald parkeren voor de ingang en de entree is 9 euro voor volwassenen, 5 euro voor 6-16 jaar en 1 euro voor kinderen tot 6 jaar. Je koopt je kaartje en scant deze zelf voor het poortje. Er is maar 1 pad dus je loopt dezelfde weg weer terug. Deze wandeling is geschikt voor kinderen en duurt 2-3 uren.
Kozjak, slovenie


Veliki Kozjak

Vlakbij Kobarid in de Soča-vallei vind je de Kozjak watervallen. Er is een kleine waterval van 8 meter (Mali Kozjak) en een grote waterval van 15 meter (Veliki Kozjak). Deze tweede waterval heeft een prachtige ligging, verscholen aan het eind van een pad tussen hoge rotsen.

De weg hierheen gaat in het begin over goede paden maar het laatste stukje bestaat uit smalle bruggetjes, stenen en gladde paadjes. In de buurt van de watervallen kun je ook een enorme hangbrug over de Soca rivier vinden. Wij liepen hierover op de terugweg. Ook zijn er bunkers te bekijken.

Deze tocht is prima te doen met kinderen en duurt ongeveer een uur. De wandeling is gratis af te leggen.


Kravica, Bosnie en Herzegovina


Voor de volgende prachtige watervallen reizen we af naar Bosnië en Herzegovina. Hier ligt op 43 kilometer onder Mostar, aan de Trebižat rivier, de Kravica waterval. Deze 28 meter hoge waterval die neerkomt in prachtig helderblauw water, is een spectaculair aangezicht. Kravica is gemakkelijk te bezoeken en op slechts 5-10 minuten van de ingang. Wij hebben met de camper overnacht op de parkeerplaats waardoor we voor de drukte het park in konden. De entree kost tussen de 3 en 5 euro, afhankelijk van het seizoen. Voor 8 uur en na 20.00 is de entree gratis.


Niagara falls, Podgorica, Montenegro


In Montenegro vind je de Niagara watervallen, een imposant waterspektakel dat ontstaat uit de Cijevna rivier. Wat deze watervallen zo speciaal maakt, is dat het water diepe rotspartijen heeft uitgeslepen waar je overheen kunt lopen. Er zijn geen hekjes of relingen dus met kinderen moet je hier oppassen. De spleten zijn enorm diep. Wij waren hier in het voorjaar en de waterval was prachtig. In de zomer is het echter mogelijk dat de waterval niet meer zichtbaar is dor het lage waterpeil. Er is geen entree voor deze waterval. De auto kun je parkeren bij het restaurant dat grenst aan de waterval. Hier kun je, na overleg, ook overnachten met een camper.
Castellon de la Plana, Montanejos, Spanje


Montanejos staat bekend om zijn blue lagoon hotspring bron, maar wist je dat er ook een enorme stuwdam te bekijken is? Deze stuwdam spuit met een indrukwekkende kracht het water door de rots heen, wat een prachtig plaatje geeft. Aan het eind van de straal is een pad waar je kunt wandelen. Denk er wel om dat je door de vallende nevel erg nat kunt worden en het erg glibberig is. Let hier ook op de bergwanden, je kunt hier overal berggeiten spotten. Vergeet niet om de hotspring aan te doen, deze liggen vlakbij elkaar.

Navajas waterval, Spanje


Op onze terugweg van Montanejos reden wij langs de Navajas waterval. Een prachtige plek waar je heerlijk kunt afkoelen. Er is een wandelpad die je via een houten pad en een bergweggetje langs twee watervallen leidt. De natuur is hier mooi en er lopen overal geiten. De watervallen zijn minder spectaculair dan de eerder beschreven plekken maar desalniettemin zeker de moeite waard om te bezoeken.


Gorges du Verdon, France


De laatste alweer, de imposante Verdon rivier in Frankrijk. Deze rivier baant haar weg door de bekendste en op een na grootste kloof van Europa: de Gorges du Verdon oftewel de Grand Canyon du Verdon. De rivier loopt door de 25 kilometer lange kloof in het regionaal natuurpark Verdon. De hele omgeving hier is prachtig. De rotswanden tot wel 700 meter hoog, de ravijnen, kliffen en daardoor de mooiste blauwe rivier die je ooit hebt gezien. De rivier en zijn stroomversnellingen zijn populair om te raften en om langs te wandelen. Je kunt de rivier zowel van boven, als van beneden bekijken. Er loopt een prachtige route langs de rivier, die je via een trap en tunnels naar de andere kant van de berg leidt. Daar kun je naar hartenlust wandelen langs deze prachtige droomplek.

841 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven