• Cindy

Camperlife for real


We kennen allemaal de prachtige plaatjes met blije gezinnen die volop genieten van het leven. Natuurlijk is dit de mooiste kant van het reizen maar zoals bij elk aspect van het leven, is het niet alleen rozengeur en maneschijn in het mooie sprookje dat reizen heet.

Ik ga daarom een blog wijden aan alle downsides van het reizen, gewoon omdat het kan :-).


Rijden

Het is leuk om veel plekken te bezoeken tijdens je reis. Je ziet de mooiste dingen en je beleeft coole avonturen. Het nadeel is dat het onrust creëert. Het rijden van plaats naar plaats is niet de meest favoriete bezigheid van onze kinderen. Met een camper kun je al snel 1/3 van de reistijd toevoegen aan je navigatie berekening. Terwijl jij je door smalle wegen, gaten in de weg, douanes en gevaarlijke gekken op de weg probeert te manoeuvreren in het buitenland, maken de kinderen elkaar af op de achterbank. Dan heb ik het nog niet eens over de 30 keer tijdens een rit die de bijrijder mag opstaan omdat er iemand moet plassen, iemand de gordel heeft losgemaakt, iemand wil drinken, iemand weer de gordel heeft losgemaakt, het speelgoed is gevallen, iemand nogmaals de gordel los heeft gemaakt, de dvd gewisseld moet worden en ja, iemand weer de gordel heeft losgemaakt.


12 m2

In de camper is het klein. Leuk als iemand chagrijnig is. Ook leuk als het regent. Dan hangt namelijk de camper vol met was., die niet droog wil worden. Na een paar dagen regen hangt de camper nog voller met was en beslaan je ramen en na een week regen woon je in een soort koude stoomsauna.


Lekker uitgebreid badderen

Sommige camperaars douchen niet in hun camper maar dat zijn waarschijnlijk mensen die de ruime douchehokjes van een camping tot hun beschikking hebben. Wij douchen wel in de camper en eigenlijk gaat dat gewoon goed. We hebben een 10 liter heet water boiler die we een uurtje voor het douchen aanzetten. Dan kun je afspoelen - kraan uit - inzepen - kraan aan - afspoelen (en nog 2 keer zuchtend genieten) - en dan weer de kraan uit. Kort en effectief (ik zou zegen kort maar krachtig maar dan zou ik liegen, zo krachtig is de douchestraal niet ;-).

In Italië stopte de boiler er mee en moesten we verder zonder douche. Dat is alweer lastiger maar ook dat went. Alles went en het is niet verkeerd om je af en toe even te realiseren hoe vanzelfsprekend we dingen nemen. En dan het gevoel als je 1 keer in de zoveel tijd ook zo'n heerlijk ruim douchehokje tot je beschikking hebt, met krachtig stromend heet water... je haar makkelijk kunnen uitspoelen... onbeperkt water... Dat gevoel van ultiem geluk had ik ook niet willen missen.


Even boodschappen doen

Ken je het gevoel van aankomen op vakantie op een onbekende camping in Frankrijk en dan niet weten waar alles is? En dan op avontuur gaan om de supermarkt te vinden om vervolgens 2 uren rond te hangen in een Leclerc omdat je geen idee hebt waar alles staat en als een kip zonder kop rond loopt. Op reis heb je dit altijd. Elke dag is een nieuwe zoektocht naar je basisbehoeften: waar is de supermarkt, waar ligt de havermout, waar kan ik water voor de tank krijgen, waar kan het toilet geleegd worden, waar gaan we slapen. 1 keer in de week komen daar; waar is de benzinepomp, waar is de wasserette en waar kunnen we wifi krijgen bij. Al die vrije tijd op reis kun je dus goed gebruiken om je dagelijkse dingen voor elkaar te krijgen. De Lidl is trouwens goed vertegenwoordigd in Europa en de Balkan. ;-).


Schoonmaken

Het is onvoorstelbaar maar weet je hoe snel een camper vies wordt? Vier mensen waaronder een smeerpoets van 3 en een broer van 6 in een kleine ruimte stoppen en daar alles doen, vraagt natuurlijk om problemen.

Alles heeft dubbele functies (de autostoel is tevens de eetstoel) en omdat de buitenruimte een soort van verlengstuk is, loop je constant rommel mee naar binnen. Het afvalemmertje is ieniemienie en bakken voor lege flessen kom je ook niet elke dag tegen. De kinderen gaan naar binnen-buiten-binnen-buiten en slepen jassen en schoenen precies de tegengestelde richting op.

Spullen gaan mee naar buiten en daarom heb je een vergrote kans op het kwijtraken van spullen. Op een camping waar je twee weken staat, controleer je bij vertrek alles en dan ga je. Omdat je nu bijna elke dag on the move bent, wordt je soms wat minder nauwkeurig en raak je sneller wat kwijt. Wij hebben een camera in Valencia liggen, een filterfles in Marokko, een loopfiets in Italië en een rugtas in Venetië. Tsja... In Friesland zouden ze zeggen: "tsja... ut is net oars.. (het is niet anders).


Schroompoepers

Je poepview verandert elke dag en verveelt dus nooit.

Het toilet van de camper zit natuurlijk in je woonkamer, keuken en slaapkamer tegelijkertijd. Als er iemand naar de wc gaat, geniet iedereen mee met geluid en geur. Ik zou schroompoepers dan ook geen camper aanraden. Het toilet kan trouwens niet iedere dag geleegd worden waardoor je soms met een vol toilet rijdt. Dit gaat heerlijk schudden en klotsen en verspreidt de meest verrukkelijke aroma's door je woonkamer. Do I need to say more? mmmmhhhmmmm.... Hier staat wel tegenover dat je poepview vaak amazing is.


Controlfreaks

De veiligheid in een camper is beperkt. Het omhulsel is gemaakt van piepschuim en aluminium en de ramen zijn met een schroevendraaier open te wippen (weten we uit ervaring toen we een keer de sleutel vergeten waren). Dit gevoel van onveiligheid vind ik persoonlijk het minst leuke aan het reizen. 9 van de 10 keer voel je je veilig of sta je samen met andere camperaars. Toch komt het af en toe voor dat je op een plek staat waarbij je je onveilig voelt. Dit gevoel komt trouwens nooit gelijk bij aankomst, maar pas midden in de nacht, als het donker is en er ineens vreemde dingen gebeuren rond je camper.


In Spanje hebben we een keer midden in de nacht moeten vertrekken omdat er stenen op onze camper werd gegooid. Ook hebben we al eens op een plek met prostituees gestaan en op een homo ontmoetingsplaats. Ook hebben we een keer een bizarre situatie aanschouwd van of een vossenjacht, of een drugsdeal (soms moet je dingen niet willen uitzoeken haha).


Soms hoor je 's nachts mensen om je camper heen lopen of zie je koplampen op je schijnen. Het nadeel is dat je niet weet wat je kunt verwachten. Je kent de plek niet waar je staat en je kent de mensen niet. Soms sta je op plekken waar je geen bereik hebt en dus geen hulp kunt inschakelen. Soms sta je op plekken in the middle of nowhere en is er niemand die weet dat je daar bent.

Veiligheid is maar schijn. Je kunt naast een camper gaan staan om je veiliger te voelen, terwijl dat juist de criminelen kunnen zijn. Je kunt een veilige nacht doorbrengen in een criminele stad en overvallen worden midden in het bos. Toen er stenen op ons werden gegooid, stonden we op een veilige plek bij en speeltuin met nog een stuk of 6 andere campers.

Ingesloten staan in Frankrijk tijdens de stakingen. Geen kant meer op kunnen (mogen) en de nacht dan maar hier doorbrengen.

Je kunt altijd te maken krijgen met dit soort onvoorziene zaken, je hebt gewoon niet alles in de hand. Het loslaten van de controle is dan ook 1 van de leerprocessen die je voor je voeten gaat krijgen op reis. Go with the flow is hier het enige juiste advies. Voor tips over de beveiliging heb ik trouwens ook een blog geschreven.

Nog meer onvoorziene zaken; een lekke band, beslag kloppen met een vork bij gebrek aan een garde en geen koelkast waardoor de boodschappen buiten moeten hangen. Alles is op te lossen :-).


Oh no, ziek!

Wij zijn nu 2 keer ziek geweest. De eerste keer in Marokko en de tweede keer in Kroatië. Ziek zijn is niet tof in de camper. In Marokko waren we niet tegelijk ziek maar in Kroatië wel. We konden niets meer, niet eens overeind komen zonder te spugen. Onze jongste was ook ziek en lag bij ons in bed. De oudste had de tijd van zijn leven. Hij at maiswafels, beschuitjes, koekjes en keek de hele dag dvd.


Mensen

Het missen van het thuisfront is een lastige. Je bent ver weg van vrienden en familie en de bekenden om je heen.

Verjaardagen, kerst, oud en nieuw en de andere feestdagen vier je op andere manieren dan voorheen.

Onze kinderen misten de opa's en oma's soms. Wij hadden het geluk dat er een opa en oma op bezoek kwamen waardoor de kinderen weer helemaal happy waren (en wij ook).

Het gemis wordt compenseert door alle leuke mensen die je onderweg tegenkomt. Er zijn zoveel superleuke mensen om mee af te spreken of zelfs langer mee op te trekken. Wanneer het gezinnen met kinderen zijn, wordt het nog veel leuker. Wij hebben het geluk gehad om gezinnen te treffen waar het super goed mee klikte en waar we langere tijd mee opgetrokken hebben. Overdag spelen de kinderen samen en 's avonds zitten de ouders lekker met een drankje voor de camper.


452 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven